Ελατοχώρι Εκτύπωση E-mail
  
Γεωγραφικά Στοιχεία


Χαρακτηρισμός τόπου:
Οικισμός παραδοσιακός
Ταχ. Κωδικός: 60100
Τηλ.: ++30 23510 82208
Υψόμετρο: 780 μέτρα
Γ. Μήκος: 22o 15' 42" E
Γ. Πλάτος:
40o 19' 1" N
Έτος Πληθυσμός
1981 796
1991  681

Βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. και έχει μεταφερθεί από άλλη θέση, το παλιό Ελατοχώρι (παλιά ονομασία Σκουτέρνα) που είναι δίπλα στο νέο οικισμό. Ο νέος και πολύ περισσότερο ο παλιός οικισμός έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα ορεινά θέρετρα της Πιερίας. Συγκεντρώνει μόνιμους παραθεριστές και ημερήσιους επισκέπτες όλο το χρόνο. Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατoχωρίου δίνει στον ορεινό οικισμό ζωντάνια και προοπτική. Ηδη έχουν γίνει και γίνονται επιχειρήσεις υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών τόσο στο χώρο του χιονοδρομικού κέντρου όσο και στους οικισμούς του παλιού και νέου Ελατοχωρίου.   Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Λαογραφική Συλλογή με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού. Η συλλογή ανήκει στον Λαογραφικό Ομιλο Ελαταχωρίου και βρίσκεται σε αίθουσα του Δημοτικού καταστήματος (πρώην κοινοτικό κατάστημα) Ελατοχωρίου.

Tο κείμενο παρατίθεται από τουριστικό φυλλάδιο(2001) του Δήμου Πιερίων.

Χιονοδρομικό κέντρο  Ελατοχωρίου
Βρίσκεται στην Β.Α. Πλευρά των Πιερίων στη θέση Παπά - Χωράφι και σε υψόμετρο Βάσης 1400 μ. και κορυφής 1750 μ. με προοπτική επέκτασης στα 2100 μ.
Απέχει 36χλμ. από την πόλη της Κατερίνης και την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθηνών (Π.Α.Θ.Ε.) Είναι το νεότερο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδος και λειτουργεί για πρώτη φορά την χιονοδρομική περίοδο 2001 - 2002 καθημερινά, με δύο αναβατήρες, έναν διθέσιο εναέριο (διπλή καρέκλα) μήκους 1 200μ. και έναν συρόμενο 200μ. (Baby-lift) οι οποίοι εξυπηρετούν τρεις πίστες, την "ΚΛΕΙΩ" μήκους 1500μ. (Κόκκινη), την "ΕΡΑΤΩ" μήκους 2600μ. (Μπλε) και την "ΘΑΛΕΙΑ" μήκους 300μ. για αρχάριους.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο  διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εξοπλισμένο ιατρείο με γιατρό, εκχιονιστικό μηχάνημα, κτίριο υποδοχής των επισκεπτών διημέρευσης "ΣΑΛΕ", σχολές SKI και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού. Στο Ελατοχώρι και σε απόσταση 8 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μεζονέτες, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και cafe bar.

xionodromiko1

Ένας σχετικά νέος προορισμός που διεκδικεί με αξιώσεις την επιλογή και την προτίμηση σας, για τις χειμερινές σας αποδράσεις, είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.
Η γεωγραφική θέση, ο φυσικός παράδεισος των Πιερίων, η άρτια υποδομή του Χιονοδρομικού Κέντρου και των παροχών εστίασης και διαμονής στην γύρω περιοχή είναι εγγύηση για απόλαυση, για αξέχαστη και μοναδική εμπειρία κατά την παραμονή.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου. Αν έρχεστε από Αθήνα ή Λάρισα μέσω Εθνικής οδού (Π.Α.Θ.Ε.) στρίβετε στην Κατερίνη και ακολουθώντας την διαδρομή της παλαιάς Εθνικής οδού (Κατερίνης-Ελασσόνας) στο 13ο χλμ. (μετά το χωριό Μοσχοχώρι) στρίβετε δεξιά. Το ίδιο ισχύει και για όσους ξεκινούν από Θεσσαλονίκη. Υπάρχει ακόμη πρόσβαση μέσω της παλιάς Εθνικής οδού από Ελασσόνα, ή Σαραντάπορο με κατεύθυνση προς Άγιο Δημήτριο- Κατερίνη (μετά το χωριό Κ. Μηλιά στροφή αριστερά προς Ελατοχώρι) αλλά και από Βέροια (δρόμος προς Βαρβάρες, Σφηκιά και πριν τα Ριζώματα στροφή αριστερά για Ελατοχώρι).
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου απέχει 36 χλμ. από την Κατερίνη,103 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη,120 χλμ. από τη Λάρισα και 476 χλμ. από την Αθήνα.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων στη θέση «ΠΑΠΑ ΧΩΡΑΦΙ» σε υψόμετρο 1410μ. η βάση έως 1.800μ. η κορυφή, θέση «ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ», με προοπτική να φτάσει μέχρι τα 2.054 μ. θέση «ΘΩΜΑ ΡΑΧΗ».
Είναι το νεότερο Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα. Άρχισε να λειτουργεί το έτος 2001 γι αυτό και οι εγκαταστάσεις του είναι καινούργιες ποιοτικές και ασφαλείς. Λειτουργεί δε σε καθημερινή βάση καθ΄ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Σήμερα διαθέτει ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα με την ονομασία «ΔΙΑΣ» μήκους 1.187 μ. με δυνατότητα μεταφοράς 1.200 ατόμων / ώρα και ο οποίος εξυπηρετεί δύο πίστες, την «ΚΛΕΙΩ» μήκους 1500μ. που στο πρώτο μέρος της χαρακτηρίζεται «ΚΟΚΚΙΝΗ» μέτριας δυσκολίας δηλαδή και στο υπόλοιπο «ΜΑΥΡΗ» δηλαδή δύσκολη καθώς και στην «ΕΡΑΤΩ» μήκους 3.500 μ. που είναι χαρακτηρισμένη «ΠΡΑΣΙΝΗ» δηλαδή πολύ εύκολη πίστα.
Σε προέκταση με τον εναέριο αναβατήρα υπάρχει ένας συρόμενος αναβατήρας, πιατάκι, με την επωνυμία «ΑΠΟΛΛΩΝ» μήκους 700μ. με δυνατότητα μεταφοράς 600 ατόμων / ώρα και ο οποίος εξυπηρετεί δύο πίστες, την «ΚΑΛΛΙΟΠΗ» μήκους 800μ. που έχει χαρακτηριστεί «ΓΑΛΑΖΙΑ» καθώς και την επίσης πολύ εύκολη πίστα «ΠΟΛΥΜΝΙΑ» μήκους 2.200μ.
Στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δύο  αναβατήρες αρχαρίων «baby lift»  μήκους 120μ. το καθένα τα οποία εξυπηρετούν δυο πίστες αρχαρίων μήκους 300μ. Από αυτήν τη περίοδο  λειτουργεί και πίστα snowboard μήκους 500μ.
Το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονοδιαδρόμων που τις συνδέει, ξεπερνά τα 10.000μ.
Το προσωπικό του Χιονοδρομικού Κέντρου είναι έμπειρο και πρόθυμο να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες. Στη βάση του Κέντρου υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και σε καθημερινή βάση λειτουργεί  εξοπλισμένο ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών.
Επίσης υπάρχουν χώροι υποδοχής επισκεπτών «Σαλέ» στη βάση του Χ.Κ. και στο τέρμα του διθέσιου αναβατήρα, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, καθώς και σχολές εκμάθησης σκι.


ΔΙΑΜΟΝΗ ΦΑΓΗΤΟ
Στο χωριό Ελατοχώρι που βρίσκεται  8 χλμ. πριν το χιονοδρομικό κέντρο, στον παλιό και στο νέο οικισμό, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ, ταβέρνες με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις με καλό κρασί και ντόπιο τσίπουρο.
Αξίζει να κάνετε μικρές διαδρομές στη γύρω περιοχή και να ανακαλύψετε τη μοναδική ομορφιά των Πιερίων, του βουνού που χάρη στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του και τον ήπιο χαρακτήρα του,  ήταν ιδανικός τόπος για να τον κατοικήσουν οι Πιερίδες Μούσες.
Το Χ.Κ. Ελατοχωρίου λοιπόν, αποτελεί την μεγαλύτερη χειμερινή απόλαυση στο μοναδικό φυσικό παράδεισο των Πιερίων. Είναι ο τόπος όπου ο μύθος συναντά την ιστορία, όπου η παράδοση παραμένει ατόφια και ζωντανή, όπου η διάθεση για περιπέτεια βρίσκει τον ιδανικό της χώρο, αλλά και η αδρεναλίνη  «χτυπάει κόκκινο!!»


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για πληροφορίες σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου και τη γύρω περιοχή μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα:

ΤΗΛ. ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΤΑΙΡΙΑΣ  ΣΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ : 2351082993

FAX  ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΤΑΙΡΙΑΣ  ΣΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ : 2351082994

ΤΗΛ. ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΤΑΙΡΙΑΣ  ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ : 2351072200
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 22 Ιανουάριος 2010 13:00 )
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ...

ΣΗΜΕΡΑη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

Ο καιρός στα Πιέρια

Πλοήγηση

Powered by JoomlaGadgets

Ενημέρωση

Τελευταίο θρανίο

newspaper
Σχολική εφημερίδα του
Γυμνασίου Ρητίνης
"Τελευταίο θρανίο"
Copyright © 2021 . Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..