Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου Εκτύπωση E-mail
  
Την Πέμπτη 25-2-10 η Α? και η Β? Γυμνασίου έκανε μία επίσκεψη στο αρχαίο Δίον προκειμένου να συμμετάσχουμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνουν οι σχολικοί σύμβουλοι Φιλολόγων. Όταν φτάσαμε εκεί, έγινε προβολή ενημερωτικού υλικού στην αίθουσα προβολών του μουσείου. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο υπόγειο του μουσείου του Δίου από την κ. Τσίρου.
Στην αρχή μας παρουσίασαν σε μακέτα το ανάγλυφο του αρχαίου Δίου, της πόλης και του ιερού, όπου είδαμε αναλυτικά το υδραγωγείο, το κέντρο της πόλης και την χωροθέτησή της. Αμέσως μετά παρατηρήσαμε τον Ιερό Ναό της Ίσιδος Λοχίας, ο οποίος ήταν εξίσου εντυπωσιακός. Ύστερα ακολούθησαν τα όμορφα εκθέματα του Μουσείου, κάποια αρχαία νομίσματα, εργαλεία που χρησιμοποιούσαν είτε ιατροί είτε άλλοι επαγγελματίες. Κατόπιν εξερευνήσαμε το υδραγωγείο, το σύστημα ύδρευσης- άρδευσης και τις θέρμες, ένα προηγμένο σύστημα θερμών λουτρών.
Οι μαθητές χωριστήκαμε σε δυο ομάδες εργασίας και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων του προγράμματος περιηγηθήκαμε στο χώρο του μουσείου, στην αυλή του μουσείου στο μέρος όπου υπήρχαν οι Επιτύμβιοι Βωμοί, όπου μελετήσαμε μια επιγραφή και μετά καταγράψαμε σε φύλλα εργασίας τις παρατηρήσεις μας.
Ξαναβρεθήκαμε στο χώρο του μουσείου και παρατηρήσαμε προσεκτικά ένα από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα, την ύδραυλη, ένα πρωτοποριακό χάλκινο μουσικό όργανο που εκμεταλλεύονταν την ενέργεια του νερού και του αέρα σε συνδυασμό με ένα σύστημα αυλίδων (=σωλήνων). Λίγο πιο κάτω υπήρχαν σε μια προθήκη κάποια ευρήματα και από την περιοχή μας, την Ρητίνη. Μικρά ειδώλια από ένα αγροτικό ιερό, που παρίσταναν ζώα, οικόσιτα και μη, τον θεό Έρωτα, τον ήρωα Ηρακλή να δαμάζει ένα λιοντάρι. Όλα ήταν μικρά σε μέγεθος αλλά ιδιαίτερα περίτεχνα. Σειρά είχε η Αρχαιοθήκη, ένας χώρος με πολύ ωραία εκθέματα από  την καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον, όπως παιδικά παιχνίδια, πληθώρα νομισμάτων, κοσμήματα, οστέινα κουτάλια κ.α.. Εξαιρετική ήταν η μακεδονική ασπίδα (διασωθέντα τμήματα) που εκθέτονταν και αποδεικνύει την κοιτίδα και την προέλευση των αρχαίων Μακεδόνων  Επίσης, το ψηφιδωτό από την έπαυλη του Διονύσου ήταν εξαίσιο?
Ακολούθησε διάλειμμα, φαγητό και ξεκούραση η οποία θα μας ωφελούσε γιατί μετά από αυτό θα ακολουθούσε περίπατος. Περπατήσαμε ως τον αρχαιολογικό χώρο και περιηγηθήκαμε παρατηρώντας τις ανασκαφές και τους διάφορους ναούς, όπως του Διός του Υψίστου, της Ίσιδος της Λοχίας. Μεγαλύτερη εντύπωση όμως μας προξένησαν οι θέρμες.
Τέλος, συλλογιστήκαμε πώς τόσα χρόνια πριν οι άνθρωποι με το συγκεκριμένο επίπεδο πολιτισμού μπορούσαν να κάνουν τέτοια προηγμένα έργα. Ήταν μια πολύ όμορφη και χρήσιμη εμπειρία και το μάθημα με αυτή την παραστατική και βιωματική διαδικασία ήταν περισσότερο ενδιαφέρον και ευχάριστο.
 
106588450611013099051287249282139168323915473532221548263724
Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 23 Φεβρουάριος 2011 01:13 )
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ...

ΣΗΜΕΡΑη ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Module by: Joomlabyte

Ο καιρός στα Πιέρια

Πλοήγηση

Powered by JoomlaGadgets

Ενημέρωση

Τελευταίο θρανίο

newspaper
Σχολική εφημερίδα του
Γυμνασίου Ρητίνης
"Τελευταίο θρανίο"
Copyright © 2020 . Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..